donderdag 30 mei 2013

Compostela : Van droom naar werkelijkheid

Na het idee om naar Compostela te rijden begint pas het vele werk.  Hoe rijden we, hoeveel ritten plannen we, wat nemen we mee, hoe bereiden we ons voor, ...
Na wat opzoekingswerk op het internet besluit ik de St-Jacobs fietsroute te volgen.  Die gaat over Compiègne, Tours, Poitiers, Angoulême, via St.-Jean-Pied-de-Port over de Pyreneeën, onderlangs Pamplona, via Burgos en Leon om dan na 2150km in Santiago de Compostela aan te komen.
Ik koop de drie reisgidsen van Clemens Sweerman 'Langs pelgrimswegen naar Santiago De Compostela', een basiswerk dat elke fietser zou moeten hebben.  Hierin staat in detail en met kaartjes de route beschreven.  Echt een onmisbaar iets.  Ook vind ik via europafietsers.nl de gps-track hiervan.  Ik zal in Doornik op de pelgrimsroute aansluiten.  Tot daar volg ik de oevers van de Schelde.
De route ligt nu vast.  Maar hoe gaan we die opdelen?  Na alles grondig overdacht te hebben besluit ik om in drie weken naar Compostela te rijden.  De eerste week zal ik gemiddeld 125km per dag rijden, de tweede week gemiddeld 100km en de laatste week gemiddeld 90km.  Tussen elke week plan ik een rustdag.  Het moet immers nog leuk blijven en je moet niet elke avond doodmoe in je bed kruipen.
Zoals bij elke trektocht is de support van wezenlijk belang.  Mijn vrouw Carine zal me gedurende de ganse reis bijstaan.  Eerst denken we om dit met een mobilhome te doen maar dat idee wordt al vlug weer opgeborgen.  We zijn beide geen kampeerders en geven de voorkeur aan een hotel.  Vandaag zijn alle hotels dan ook reeds geboekt.  Dit verplicht me om elke dag de voorziene rit te rijden, weer of geen weer.
Ik koop me ook de nieuwste fietsGPS van Garmin, de Edge 810.  En omdat zelfs de meest moderne techniek niet onfeilbaar is, koop ik ook een aantal detailkaarten van de streek waar ik doorheen fiets.
Voor mijn fiets vertrouw ik op mijn trouwe Merckx EXM waar ondertussen ook al meer dan 30.000km op de teller staan.  Als reservefiets neem ik mijn Pinarello (Team Telekom) mee.
Momenteel ben ik nog aan het bekijken welke voeding ik meeneem voor onderweg.  Wat variatie en goede smaak is hierbij immers heel belangrijk.  Ook een goede dorstlesser (niet te zoet, goede smaak) is heel belangrijk.  Ik probeer er nog enkele uit maar heb nog geen definitieve keuze gemaakt.  Eén ding is echter zeker : de Camelbag gaat mee.  Daarin blijft de drank immers het langst fris.
Ondertussen train ik gestaag verder, hierbij zeker niet aangemoedigd door het slechte weer.  Ik probeer driemaal in de week te trainen.  Vooral de uithouding is hierbij belangrijk.  Lange ritten aan een lage gemiddelde hartslag (<130hs).  Het is immers geen race maar een rit waar uithouding enorm belangrijk is.  Wekelijks rij ik dan ook minimum één rit van minstens honderd kilometer.  Op die manier kom ik tegen  de start aan 4.500 à 5.000 km training.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten