dinsdag 18 juni 2013

Geloofsbrief - Stempelboekje - Compostela

Om je tocht naar Compostela aan te vatten heb je uiteraard een geloofsbrief en stempelboekje nodig.  Die krijg je als je lid bent van het Vlaams Genootschap van Santiago De Compostela.  Uiteraard heb ik dit al enige tijd geleden gedaan.  Op die manier ben je ook officieel geregistreerd als pelgrim. 


De Geloofsbrief die het Genootschap verstrekt aan de leden die op tocht gaan naar het verre Galicië gaat terug op een eeuwenoude traditie.
In vroegere tijden kregen de pelgrims na het ontvangen van de pelgrimszegen een document  waarin bevestigd werd dat ze op weg waren naar het graf van de Apostel Jacobus de Meerdere. Dit in het Latijn opgestelde document werd uitgereikt door de kerkelijke autoriteiten, pastoor, bisschop… Het bood de pelgrim de mogelijkheid om voor overnachting en steun aan te kloppen bij pastoors, kloosters en andere instellingen.
Maar vanaf de XVIIIe eeuw werd een dergelijk document, vooral in Frankrijk, slechts afgeleverd  nadat de aanvrager voldaan had aan alle verplichtingen tegenover zijn land en vorst. Hiermee wou men verhinderen dat iemand,  onder het mom van een pelgrimstocht, trachtte te ontsnappen aan inlijving in het leger. Wie zonder dit document op tocht trok en onderweg aangehouden werd, kwam niet in Santiago de Compostela maar op de beruchte galeien terecht.
Gelukkig zijn de tijden veranderd. Er zijn geen galeien meer, de legerdienst werd in de meeste landen afgeschaft en de moderne pelgrims kunnen in volle gemoedsrust op weg gaan. 
Het Vlaams Genootschap heeft als enige Europese Compostela vereniging dit pelgrimsattest willen behouden. De moderne versie, de Geloofsbrief, is een fraai document opgesteld in het Latijn, Nederlands, Frans, Spaans en Galego waardoor de drager ervan zich kenbaar maakt als pelgrim.
Let wel, dit document verschaft de pelgrim geen enkel recht, maar kan in uitzonderlijke noodgevallen van nut zijn. Vele pelgrims beschouwen dit, niet ten onrechte, als een uniek en mooi document en bewaren het zorgvuldig in hun rugzak.
Bij die Geloofsbrief hoort een Stempelboekje, in het Spaans Credencial genoemd. Dit is vereist om te kunnen overnachten in de talrijke refugio’s en albergues onderweg. In iedere plaats waar hij overnacht laat de pelgrim dit boekje afstempelen.
Bij aankomst in Santiago bekomt de pelgrim, op vertoon van dit stempelboekje,  in het Oficina de Acogida al Peregrino (=Pelgrimsbureau) in de Rúa do Vilar nr.1, vlak bij de kathedraal, de Compostela.

Om dit in het latijn gestelde document te ontvangen moet men als stapper minimum 100 km en als fietser minimum 200 km  afgelegd hebben.  
1 opmerking:

  1. Veel succes. Vergeet niet dat pelgimeren ook afstand nemen betekent van de dagdagelijkse bekommernissen, letterlijk en figuurlijk, geniet van wat je onderweg tegenkomt en beleeft en focus je niet teveel op je doel. Je komt er wel. Dank om ook onze blog op jouw blog te plaatsen. We komen je achterna via een totaal andere route over Vézelay en langs de Spaanse kust. We zullen je avontuur zeker volgen! BUEN CAMINO. Herman De Wulf

    BeantwoordenVerwijderen