zaterdag 15 juni 2013

'k kom eraan, ik ga er staan. 'k Ga niet ontgoochelen, ik ga er staan, ....

De start van mijn pelgrimstocht komt dichterbij en de zenuwachtigheid groeit.  Heb ik wel genoeg getraind ? Heb ik alles wel voorzien, zijn de ritten wel goed uitgestippeld ?  De laatste weken heb ik veel tijd gestoken in het nakijken van de ritten op mijn GPS.  Staan al de routes wel op de kaarten van mijn GPS ? Blijkt dat ik verschillende kaarten in mijn GPS zal moeten steken.  De Garmin City Navigator krijgt het immers moeilijk als je langs rivieren het jaagpad volgt of als je al eens kleinere en smalle fietsroutes volgt.  Daarvoor gebruik ik de gratis open street maps.  Deze heb ik al getest in België en die geven in elk geval voldoening.
Voor de dorstlesser heb ik na wat testen en proeven gekozen voor Etixx.  Voor de afwisseling zal ik ook een voorraad Aquarius meenemen.  Is te zoet en plakkerig voor altijd te gebruiken maar is eens goed als afwisseling.  Voor voeding hou ik het bij Sultana, suikerwafels en bananen.  Maar uiteraard zal ik ook de plaatselijke keuken degusteren.
De volgende dagen zal ik me meer bezighouden met mijn muziekcollectie.  Welke nummers zal ik op mijn I-pod zetten ?  Welke afspeellijsten zal ik maken ?  Muziek is nu éénmaal ook een passie van mij.  Alhoewel ik zelf geen muziekinstrument bespeel, kan ik niet zonder muziek.  Ik ondervind dat het me ook tijdens mijn lange fietstochten stimuleert.  Het geeft je moed, het brengt je in het juiste ritme en geeft je gemoedsrust.  Wat zou het leven toch saai zijn zonder muziek.
Ik neem me voor om tijdens mijn ritten telkens een nummer van de dag te kiezen.  Bij wijze van voorsmaak geef ik je hierbij al één van mijn favorieten, niet toevallig een schitterend nummer over de koers : "Ploegsteert" van Wannes Capelle en het Zesde Metaal.  Het nummer gaat over Frank Van Den Broecke, een schitterend wielertalent met een grillige levensloop.  Wannes Capelle beschrijft zijn leven treffend en met veel respect.  Het grijpt je naar de keel en bezorgt je kippevel. Brrrrr !

Hierbij de link : http://www.youtube.com/watch?v=BUArxVOgJuc

Ploegsteert (Het Zesde Metaal)

't Was voor de koers dat jij die dag in Ploegsteert werd geboren. Lang voordat je haar kreeg op uw benen had je 't al afgeschoren. Nijdig over 't stuur van uw driewieler gebogen, je was nog kind: je ving nog niet veel wind.
En voor je 't wist, was je wereldnieuws. De camera's, ze plakten aan uw vel. ''t Lijkt wel de nieuwe Merckx!'. De ploegen zwaaiden met contracten, 't één al vaster dan het ander. En in Ploegsteert zei de pastoor: 'Ik wist van niets. Maar God is van onze parochie en rijdt met de fiets.'
'Ik kom eraan, ik ga er staan, 'k kom eraan, ik ga er staan. 'k Ga niet ontgoochelen, ik ga er staan, 'k ga niet ontgoochelen.' 
En 't volk zei: 'Kijk, hier komt de man, 't talent druipt er in dikke druppels van. We hebben hem hier gemaakt!' 
Ambitie lijktop overmoed, ze zijn rap te verwarren. Een huis buiten proportie en een paar veel te sjieke karren. 't Was leven op te groot verzet, en het probleem met slechte maten: ze staan altijd klaar. Aasgieren en sjacheraars.
En hoe het dan is fout gegaan, door wie of wat of waar. Uw enige verklaring: 'Misschien zit ik gewoon zo in mekaar', was weer wereldnieuws. Ze pakten u dan mee als een bandiet. Je zei: 'Dat ben ik niet.' 'Maar ik kom weer, ik ga er staan, 'k kom weer, ik ga er staan. 'k Ga niet ontgoochelen, ik ga er staan, 'k ga niet ontgoochelen.'
En 't volk zei: 'Er zit een reukje aan, er zit zelfs doping in zijn banden. 'k Wist dat hij had gepakt.'
De woorden ''k Wil je nooit meer zien', klinken hard in iedere taal. 't Is dooddoen zonder moorden, 't is zonder advocaat voor 't tribunaal. Dat ze uit de mond kwamen van de moeder van uw dochter - waar had je 't verdiend? Is 't lot zo nietsontziend? Die laatste dag met dochterlief, je leerde haar nog fietsen. Haar wiel begon te draaien, je kon er ondanks alles van genieten. Maar zonder vrouw en kind, de lijm waar je nog mee samenhing, was 't gedaan. De Schepper had compassie: je mocht gaan. En God zei:
'Kom maar weer, ik ga er staan. Kom maar weer, ik ga er staan. Kom maar weer, ik
ga er staan. Kom maar weer.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten